Янукович не привітав українців з Днем рідної мови

Президент України Віктор Янукович не привітав українців з Міжнародним днем рідної мови, який відзначали вчора, 21 лютого.

На офіційному сайті Президента привітання так і не з’явилося.

Між тим, в Україні відбулося багато заходів з нагоди цього свята. Зокрема, у Львові письменники і музиканти провели марафон Рідною мовою. Для участі в акції зібралися близько 50 письменників, а також музиканти зі Львова та інших міст України.

Як повідомила на брифінгу письменниця і журналістка Галина Вдовиченко, аналогічні акції проводять і в інших містах України – Ужгороді, Кривому Розі, Тернополі та ін. “Нас підтримали в різних містах України, де також проводять такі марафони. Львів сьогодні не один, це дійсно всеукраїнський марафон. Доля рідної мови людям не байдужа”, – сказала вона.

У марафоні взяли участь письменники Роман Іваничук, Ігор Калинець, Ніна Бічуя, Олег Лишега, Василь Герасим’юк, Людмила Таран, Іван Малкович, Мар’яна Савка, Маріанна Кияновська та ін. До них приєдналися музиканти Піккардійської терції, Горгішелі, чоловічий вокальний октет Орфей, а також актори Львівського молодіжного театру.

Письменниця, директор Видавництва Старого Лева Мар’яна Савка наголосила, що в день рідної мови письменники повинні стати на її захист.

Вона зачитала звернення письменників до громадян України стосовно ситуації, що склалася навколо української мови. За словами Савки, цей лист підписали вже 120 письменників з усієї України та збір підписів триває.

У зверненні зазначено, що “ми живемо в державі під назвою Україна і є свідками повзучої політичної війни проти цінностей, що є основою української ідентичності. Під час цього непростого випробування для кожного громадянина нашої країни ми звертаємося до вас із закликом не мовчати і демонструвати свою громадянську позицію скрізь і всюди, де виникає загроза для конституційних цінностей української держави. Пасивна позиція українських громадян сьогодні вже завтра може обернутися гуманітарною катастрофою”.

Автори листа наголошують, що “країну роз’єднують не мова, українська або російська, країну роз’єднує провокаційна, агресивна українофобська політика уряду, який старою як світ тактикою “розділяй і володарюй” намагається відвернути увагу народу від власних економічних і дипломатичних поразок”.

Як повідомлялося, активісти ВО Свобода провели театралізовані акції з нагоди Дня рідної мови: в Києві зобразили “кремлівських карликів”, у Львові повісили “Діму Сабачніка”.

В Одесі активісти партії Християнсько-демократична спілка провели на вулицях акцію з роздачі працівникам ДАІ книги Святослава Караванського Секрети української мови.

Інтерфакс-Україна

Коментарі вимкнені.