Система безпеки ЗНО-2011 «дірява»?

Екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук каже, що можливий витік тестової інформації.

Під час ЗНО-2011 можливий витік інформації. Про це заявив екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. – пише газета ВЗ.

Своїх джерел пан Ігор “не здає”, однак зазначає, що інформація – достовірна.

«В центрі зруйнували систему захисту інформації, – каже Ігор Лікарчук. – Можливих варіантів тестів, як і раніше, готують три. Однак, якщо ще рік тому існувала система, яка не давала можливості дізнатися, який з них друкуватиметься, то тепер такої системи немає», – каже Ігор Лікарчук.

За словами екс-директора, «бойовий» тест обирав він особисто, завжди намагаючиcь внести певні зміни (які не впливають на правильність тесту), але не відомі нікому з укладачів. Тепер від цього відмовилися. Коли звільнили Ігоря Лікарчука, покинув роботи і керівник служби безпеки центру…

У нинішній службі безпеки Українського центру оцінювання якості освіти про жодні витоки не говорять. Так само каже і директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк. «Витоків не було ніколи і, переконана, їх не буде і цього року. Абітурієнти можуть не хвилюватися».

Застерігають абітурієнтів і від ще однієї небезпеки – в Інтернеті «блукають» фальшиві відповіді на вступні тести. Щороку їх у мережі з’являються сотні. Класичний «лохотрон»: вам пропонують купити варіанти відповідей через SMS, одна коштує, залежно від сайту, 25, 30, 40 гривень… Автори «розводу» посилаються на нібито працівників центру оцінювання якості освіти – якусь Галину Сергіївну, Миколу Петровича. Прізвищ, «зі зрозумілих причин», не вказують. «Вконтакті» аферисти навіть групу створили для купівлі відповідей. На сторінці опитування «Чи списуватимете ви на ЗНО?» 49 відсотків абітурієнтів відповіли: «Якщо зможу, то так».

«Усі ці відповіді – фальшивка, – каже Лариса Середяк. – Разом з журналістами перевіряли їх – у відповідь на SMS прийшли ключі до тестів 2009 року. Закликаємо – не ведіться на пропозиції шахраїв – і не будете ошуканими. ЗНО чесно і справедливо оцінить рівень вашої підготовки».

Коментарі вимкнені.