У школах Тернопільщини діти могли вільно заходити на порно-сайти

Факти вільного доступу школярів до комп’ютерних ігор, які містять елементи жорстокості та насильства, виявили органи прокуратури області безпосередньо у комп’ютерних класах кількох навчальних закладів. Більше того, як з’ясувалося, шкільні комп’ютери не були оснащені спеціалізованими програмами, котрі б унеможливлювали користування учнями  веб-сайтами, які містять інформацію сексуального чи еротичного характеру.  А от, органи управління освітою зазначені факти не виявляли.

Порушення Закону України “Про захист суспільної моралі”, які мали місце у школах Заліщицького, Збаразького, Бережанського, Тернопільського, Чортківського та Шумського районів, усунуто лише за результатами розгляду внесених прокурорами районів приписів. Винні посадові особи навчальних закладів притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Окрім цього перевіркою, проведеною органами прокуратури області , виявлено непоодинокі випадки укриття фактів безпричинної тривалої відсутності дітей на уроках у школах та училищах Підволочиського, Бучацького, Борщівського, Лановецького, Чортківського та Тернопільського районів. Школярі переважно впродовж шкільних занять проводили час у комп’ютерних клубах за іграми, які пропагують насильство. Зокрема, прокурором Чортківського району в комп’ютерному закладі райцентру виявлено сім неповнолітніх дітей, які під час навчального процесу грали в ігри з сюжетом про  фізичне знищення ворога, заподіяння йому страждань та тілесних ушкоджень. Прокурор за результатами перевірки вніс 4 приписи та подання та ініціював питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності 2 посадовців закладів освіти.

Факти перебування учнів навчальних закладів під час уроків у комп’ютерних клубах  ( на території області  їх зараз функціонує  73) також виявили прокурори Збаразького, Зборівського та Підволочиського районів.

Як засвідчила перевірка, місцеві органи влади переважно формально підходять до подолання дитячої бездоглядності та злочинності, захисту дітей від впливу продукції, які містить елементи жорстокості та насильства. Не встановлено жодного випадку, коли з ініціативи служби у справах дітей особи, які винні у залученні неповнолітніх до протиправної діяльності, відволіканні їх від навчального процесу, розповсюдженні продукції, яка негативно впливає на формування свідомості неповнолітніх, притягувалися до передбаченої законом відповідальності.

За наслідками перевірок органами прокуратури області додержання вимог нормативно-правових актів у сфері захисту суспільної моралі, профілактики залучення дітей до розповсюдження алкогольних та тютюнових виробів, наркотичних речовин, продукції порнографічного змісту внесено 80 документів реагування, ініційовано питання про притягнення до дисциплінарної та адміністративної відповідальності 24 посадових осіб, порушено  7  кримінальних справ .

Прес-секретар прокурора області Леся Долішна

Коментарі вимкнені.