У Тернополі розпал декларувальної кампанії-2011

Нещодавно відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку „гаряча лінія” Тернопільської об’єднаної ДПІ із платниками податків. Оскільки декларувальна кампанія-2011 у розпалі, нюанси декларування стали центральною темою телефонної «гарячої лінії» начальника відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Тернопільської об’єднаної ДПІ Анни Рави з учасниками прямого зв’язку – мешканцями Тернополя та Тернопільського району.
«Деклараційна кампанія направлена на налагодження партнерських відносин з платниками, виконання ними конституційного і громадянського обв’язку з добровільної сплати податків. Ми завжди йдемо на зустріч платникам – для цього працюємо у консультаційних центрах у вихідні дні з 9.00 год. до 14.00 год. та з подовженим робочим часом у звичайні дні – до 20.00. У консультаційних центрах платники податків завжди отримають кваліфіковану консультацію та практичну допомогу при заповненні декларацій як від фахівців інспекції, так і студентів Тернопільського національного економічного університету – волонтерів податкової служби» – зазначила Анна Іванівна.
До розмови приєднався перший додзвонювач:
– Добрий день. Вас турбує мешканець м. Тернополя Роман Іванович. Роз’ясніть, які доходи належить декларувати обов’язково?
– До 1 травня цього року ми запрошуємо громадян завітати в податкову інспекцію та подати декларацію, в разі отримання ними протягом 2010 року окре¬мих видів оподатковуваних доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався. Наприклад, якщо він отримував призи, подарунки, спадщину, інвестиційні прибутки. Також належить декларувати доходи, отримані від особи, яка не є податковим агентом. Такими, наприклад, є доходи, одержані від здавання в оренду власної нерухомості. А також обов’язковим є декларування іноземних доходів. Йдеться про заробіток, отриманий за кордоном.
Петро Степанович з с. Ангелівки Тернопільського району поцікавився: «Минулого року за договором дарування батько подарував мені машину. У якому розмірі я повинен сплати податок?»
– При отриманні подарунку членом сім’ї першого ступеня споріднення оподаткування здійснюється за нульовою ставкою до вартості будь-якого подарунку, тобто – не оподатковується.
Варто нагадати, що до членів сім’ї першого ступеня споріднення у 2010 році належали подружжя, їхні діти та батьки.
Володимир Жванець з Тернополя продовжив тему:
– Я оплачую навчання своєї рідної сестри, яка навчається у педагогічному вузі, і не працює. Чи можу скористатися правом на податковий кредит?
– Ні, оскільки відповідно до Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб”, податковий кредит — це сума (вартість) витрат, фактично понесених платником податку — резидентом протягом звітного податкового року, в тому числі у зв’язку з компенсацією вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення. Цей же документ визначає, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім’ї фізичної особи (зокрема, брати, сестри) вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
Бухгалтер одного з Тернопільських підприємств запитала:
– Чи має для податкової інспекції значення, у якому з центрів сертифікації ключів підприємство придбало посилені сертифікати відкритого ключа?
– Відповідно до Наказу ДПА України від 10 квітня 2008 року №233 „Про подання електронної податкової звітності” платник податків отримує в будь-якому, включеному до системи подання податкових документів в електронному вигляді, акредитованому центрі сертифікації ключів посилені сертифікати відкритих ключів посадових осіб юридичної особи, що мають право підпису (керівника, бухгалтера), та печатку юридичної особи. Перелік акредитованих ЦСК, з якими вже укладено договори про співпрацю, оприлюднений на веб-сайтах ДПА України (sta.gov.ua) та ДПА в Тернопільській області (rsta.tr.ukrtel.net).
– Турбує вас тернополянин. Розкажіть, як потрапити на особистий прийом до керівництва Тернопільської ОДПІ?
– А до кого конкретно ви б хотіли потрапити?
– До начальника інспекції.
Начальник Тернопільської об’єднаної ДПІ Ярослав Міщук здійснює прийом громадян кожного першого і другого понеділка місяця з 14 до 18 год. Варто також знати, що прийом громадян посадовими особами Тернопільської ОДПІ проводиться за попереднім записом, який здійснюється у кабінетах 114 та 221 або за телефоном 43-46-46.

Коментарі вимкнені.