В Чорткові спрацював професіоналізм, а не бомба (ексклюзивні фото)

Майже весь день жителі Чорткова провели у страху. Міліційське оточення, виставлене навколо вулиць Олени Теліги, Шопена, Замкової перешкоджало проходу не тільки цікавої публіки, але й людей, які безпосердньо проживають на цих вулицях.

Як уже повідомляв «Погляд», 17 березня у Чорткові було виявлено німецьку авіабомбу SC-250 часів Другої світової війни, яка небезпечно зависла на висоті 5-ти метрів над дорогою. Зауважили на небезпечну знахідку лише після того як, зсунулась частина грунту. Видовище було досить незвичайне, а перше, що спало на думку – ніби розглядаєш рисунок з навчального посібника, де показано в розрізі попадання боєприпаса в грунт. Досить складно пророчити, як поведе себе авіабомба після багаторічного перебування в скалі, тому із запобіжною метою з околишніх будинків терміново відселили 520 жителів. Поки працівниками правохоронних органів спільно з представниками влади проводилась евакуація людей, на місці події вже засідала виїзна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій оперативно вирішувалися всі питання щодо матеріального та технічного забезпечення дій піротехнічного підрозділу, а також доцільного способу знешкодження боєприпаса. Оскільки підрив на місці був варіантом неприйнятним, саперам прийшлося показати не тільки те, що вони на «ти» з авіабомбою, а й вміння користуватися альпіністським спорядженням, так як іншого способу дістатися до неї небуло.

Як тільки поступила доповідь, що небезпечна зона оточена, а люди евакуйовані, піротехніки, за вказівкою начальника Управління МНС України в Тернопільській області генерала Лукавого Є.Т., який особисто керував всіма роботами від початку до кінця, приступили до вилучення «німецької гості». Цю частину роботи ускладнював кам’янистий грунт та висота, але хлопці вкотре показали свій професіоналізм і ось авіабомбу вже завантажено на «газона» за допомогою лебідки. Всі члени комісії полегшено зітхнули після доповіді заступника начальника групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення майора Гоцуляка С.Є. про готовність до здійснення маршу в недіючий кар’єр поблизу с. Скородинці. Для того, щоб завершити роботи до настання темноти, в допомогу саперам рішенням техногенної комісії надано екскаватор, який вирив траншею під закладку боєприпаса. Траспортування почалося о 15.30, після проходження пасажирського потягу, так як колія знаходилася на шляху слідування спецавтомобіля.

О 18.30 авіабомба була успішно знешкоджена, а особовий склад піротехнічної групи отримав подяку від керіництва та неоціненний досвід для подальшої роботи.

Сьогодні, 19 березня, піротехніки у тому ж складі, вже працювали у Зборівському районі в селах Оліїв та Яцківці, де їх два дні чекали 5 артилерійських снарядів. По прибуттю на місце в с. Яцківці після проведення контрольної перевірки поряд з двома снарядами додатково виявлено ще одного. Близько 15.00 всі 6 снарядів були знищені.

Заступник начальника аварійно-рятувального загону спеціального призначення УМНС України в Тернопільській області Осадчий В. спеціально для «Погляду»


Коментарі вимкнені.