Як майбутні абітурієнти Тернополя до вступу у ВНЗ готуються

На календарі – грудень, а це означає, що навчальний рік добігає середини й учні одинадцятих класів починають посилено «гризти» граніт науки. Наступного 2012 року випускників чекає не тільки скорочений графік у зв’язку з проведенням чемпіонату Європи з футболу, а й одне з найважливіших випробувань у житті – зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО).

Як краще підготуватися до тестування? Клопоталася цим і я, і мої однокласники та друзі. Одним із варіантів є  відвідування репетиторів. Отож, дещо про ціни й особливості таких занять – із власного досвіду.

Перш за все, аби уроки приносили користь, потрібно знайти репетиторів, з якими вам буде комфортно спілкуватися, інакше ви ризикуєте зненавидіти предмет, які вони викладають. На щастя, я таких знайшла. Одних – за порадою друзів і рідних, інших – під час випадкових знайомств. Опитавши одинадцятикласників, зрозуміла, що у більшості з них ситуація схожа: комусь репетиторів знайшли батьки, хтось прислухався до рекомендацій друзів. Щоправда, у декого були й труднощі, адже досвідчених, кваліфікованих викладачів майбутні випускники «забивали» вже з літа, тому тут діяло правило – «хто швидше».

Якщо вважаєте, що про додаткові уроки турбуються учні, у яких є проблеми з тими чи іншими предметами, то ви помиляєтеся. Серед опитаних мною однокласників лише один відсоток не користується послугами репетиторів – готується самостійно. Більшість, у тому числі й відмінники, все-таки вирішує «перестрахуватися», хоча задоволення це не з дешевих. Звичайно, у кожного репетитора – свої розцінки, які залежать від досвіду роботи та кваліфікації, проте в середньому година занять вартує від  40 до 80 гривень. Якщо врахувати, що переважно займаються півтори–дві години двічі на тиждень, до того ж не з одного предмета, то вийде чималенька сума.

Також у Тернополі набирають популярності підготовчі курси для абітурієнтів. Ціни у навчальних закладах різні: від 1800 гривень за п’ять місяців до 1300 за три місяці. Деякі одинадцятикласники поєднують курси з заняттями у репетиторів. Варто зазначити, що така підготовка  забирає багато часу, коштів, нервів, але це не зупиняє сучасних випускників.

Попри те, що ЗНО впровадили ще кілька років тому, дискусії про його доцільність тривають і нині. Що б там не розповідали, але завдяки такій перевірці знань є більше шансів  вступити у виші за власними здібностями. Більшість моїх знайомих вважають так само, як, наприклад, Сергій Баглай, учень Козівської гімназії: «Це набагато кращий варіант вступу, ніж сумнівні екзамени при ВНЗ, адже тут запитання єдині для всіх і оцінку ставлять незалежно від розміру твого гаманця чи кола знайомств».

Правда, у декого із знайомих є негативне ставлення до ЗНО. Передусім причиною цього є витрата значних коштів на підготовку до тестування. З іншого боку, у когось може бути п’ять репетиторів, а в когось – жодного. Ґрунтовність знань залежить як від сумлінної праці учня, так і вчителів у школі. Адже ще не так давно про репетиторство більшість і не чули…

Христина КАЧМАРИК, Свобода

Коментарі вимкнені.