Алергія на весну, або ж сезон полiнозу стартував

Хтось радiє цвiтiнню дерев, першiй зеленiй травi. Однак дедалi бiльше людей з острахом чекає цiєї пори. У них алергiя на пилок дерев i рослин. Люди з полiнозом можуть реагувати навiть на появу бруньок…

Як поводитись алергiкам у цей час, та як уберегтись вiд полiнозу, “Експресу” розповiдає Анiзiя Бандрiвська, член Асоцiацiї алергологiв України.

– Анiзiє Зиновiївно, якi ознаки полiнозу?

– Симптоми бувають дуже рiзнi. Часто їх можна сплутати з грипом чи звичайною застудою. Найчастiше у хворих сльозяться очi, оболонки ока сверблять, з’являються вiдчуття пiску в очах,  сильний нежить, дискомфорт у носоглотцi.

При полiнозi можливi негативнi реакцiї кишково-шлункового тракту,
трапляються розлади сечовидiльної системи. Можливе навiть висипання на шкiрi. Якщо вчасно не звернутися до алерголога, полiноз може спричинити серйознi ускладнення, найгiрше з яких – астма.

– Що слiд робити алергiкам у сезон полiнозу?

– У перiод загострення заживати протиалергiйнi засоби – пiгулки, краплi для очей, спреї до носа тощо. Також слiд ходити в окулярах, аби пилок не потрапляв в очi. Вдома на вiкна можна вiшати вологе простирадло, аби на нього осiдав пилок рослин.

Не можна в цей час виїжджати на природу. Також не радимо вживати трав’янi чаї та продукти, якi можуть бути алергенами. Зокрема, майже всiм, хто хворiє на полiноз, не варто вживати мед.

– А що може спричинити виникнення алергiї у тих людей, якi на неї ще не хворiють?

– Схильнiсть до полiнозу спадкова. Людям, у яких в родинi були алергiки, слiд бути дуже обережними та дотримуватись певних правил, аби теж не захворiти. Адже в несприятливих умовах алергiя неминуче себе проявить.

Тож доведеться уникати пилюки, часто робити вологе прибирання в
помешканнi. Не можна тримати вдома багато вазонкiв, а також кiмнатних тварин. Схильним до алергiї cлiд жити в примiщеннi, де зовсiм небагато меблiв.

– Якi професiї не рекомендують таким людям?

– Газозварника, хiмiка, фармацевта тощо. Негативний вплив мають i шкiдливi звички. Аби загартувати органiзм, людям, схильним до полiнозу, обов’язково треба робити гiмнастику, а  зранку ходити по росi.

Цiкаво, що полiноз – це хвороба жителiв мiста. Люди, якi живуть у селах, близько до природи, майже не хворiють на алергiю.

Юлiя КУРIЙ, Експрес

Коментарі вимкнені.