Обговорення тарифів на комунальні послуги: ширма для підняття цін, чи бажання почути громаду?

Міська влада ініціювала обговорення тарифів за житлово-комунальні послуги. Ледь не щодня проводяться зустрічі, на які запрошують жителів будинків, представників ЖЕКів та депутатського корпусу. Таким чином влада справді хоче почути думку громади, чи це ширма для підняття цін за комунальні послуги? Про це ми розпитали міського голову Тернополя Сергія Надала.

 

Сергію Віталійовичу як сьогодні нараховується плата за комунальні послуги для тернополян?

– Загалом, так само як 10 і 20 років тому. ЖЕКи самі визначають вартість та перелік послуг, за які повинні платити жителі, а ще гірше того – якість цих послуг. ЖЕК підраховує витрати на утримання будинку (послуги, заробітна плата, зношення техніки та ін.), а також відсотки рентабельності.

А за що конкретно платять мешканці?

– Цікаве запитання, на яке, як свідчать зустрічі з мешканцями, мало хто з тернополян має відповідь. На зустрічах ми питаємо жителів – Ви знаєте перелік тих послуг, за які платите? Більшість може назвати 2-5 послуги. Тоді виникає логічне наступне запитання – А Вам потрібні саме ці послуги? Або – Ви давали згоду на надання цих послуг? На жаль, більшість тернополян платить за рахунками, які їм приходять у поштову скриньку, а не за надані послуги, які житель визначив як необхідні.

 

Ви озвучили проблеми про які і так всі давно знають. Що конкретно Ви пропонуєте?

– Рухатись вперед, і ставити інтереси мешканців на перше місце, а не бізнес-інтереси окремих громадян. Жителі цивілізованих країн платять за надані послуги, а не за утримання контор. Тому ми ініціювали і проводимо слухання, на які запрошуємо мешканців будинків, працівників ЖЕКу та депутатів. Раніше не було діалогу з мешканцями, влада спілкувалась безпосередньо з ЖЕКами і таким чином визначала тарифи. Сьогодні ми створюємо умови для діалогу усіх зацікавлених сторін, і в першу чергу – простих тернополян. На цих слуханнях озвучується перелік послуг та визначається їхня можлива вартість, а жителі самі повинні визначати що і за яку ціну їм потрібно.

 

На зустрічі з мешканцями представники ЖЕКів говорять, що є Ваше доручення про підняття тарифів за житлово-комунальні послуги. Як Ви це прокоментуєте?

– Як повну нісенітницю. Жодного розпорядження, доручення чи вказівки такого змісту не було і бути не може. Тернополяни самостійно мають визначати за які послуги вони мають платити та періодичність надання цих послуг, а ЖЕКи повинні надавати якісні послуги. Якщо хтось із ЖЕКів пропонуватиме вартість більшу, ніж платять тернополяни на сьогодні, я просто не підпишу даний документ. Ще раз наголошую, я не підпишу жодного документа, який буде передбачати підняття тарифів на житлово-комунальні послуги. Вважаю, що тернополяни і так платять немалі гроші, і їх повинно бути достатньо для надання їм якісних послуг.

До речі, користуючись нагодою, хочу запросити тернополян брати активну участь в даних обговореннях, щоб і Ваша думка була врахована, тому що лише спільними зусиллями ми зробимо Тернопіль перлиною Європи.

Розмовляла Анастасія Щаслива


 

-1 thoughts on “Обговорення тарифів на комунальні послуги: ширма для підняття цін, чи бажання почути громаду?

  • 13:55 | 16.06.2011 о 13:55
    Permalink

    правильно. люди краще знають, що їм потрібно. Хай і самі визначають, які послуги згідні оплачувати.

  • 16:36 | 16.06.2011 о 16:36
    Permalink

    Та хто дасть людям все рішати. Та й від міської ради нічого не залежить. Як скерують зверху – так і буде.

  • 09:27 | 17.06.2011 о 09:27
    Permalink

    Та блін дістало. Загдайте як було з маршрутками. Теж казали що ціни будуть ті самі, що пенсіонери будуть їздити безкоштовно. І що? Нема слів сам голосував і допомагав теперішні владі прийти до влади та бачу толку не багато. Пуста балачка мера. В нас в дворі якраз проводилися слухання і сказли що будемо платити за 3 кімнатки 120грн за 2 кімнатки 102грн. І що((( знову на … ли нас як і завжди. Говорять одне, думають друге, роблять третє. І так завжди.((( Скільки можна?..

  • 09:45 | 17.06.2011 о 09:45
    Permalink

    Можеб краще стосовно жеків і не зконого підняття тарифів щось вирішили, а
    то блін дістало. Загдайте як було з маршрутками. Теж казали що ціни будуть ті самі, що пенсіонери будуть їздити безкоштовно. І що? Нема слів сам голосував і допомагав теперішні владі прийти до влади та бачу толку не багато. Пуста балачка мера. В нас в дворі якраз проводилися слухання і сказли що будемо платити за 3 кімнатки 120грн за 2 кімнатки 102грн. І що((( знову на … ли нас як і завжди. Говорять одне, думають друге, роблять третє. І так завжди.((( Скільки можна?..

  • 10:38 | 17.06.2011 о 10:38
    Permalink

    САМІ ВИ ДІСТАЛИ!!! ПРИЙДІТЬ І СКАЖІТЬ, ЩО КОНКРЕТНО ХОЧЕТЕ ЗМІНИТИ. Я ТАК І ЗРОБЛЮ В ЦЮ НЕДІЛЮ – 19.06.

Коментарі вимкнені.